Prirodna kozmetika

Balzam za usne od meda i kako ga napraviti

Balzam za usne od meda je najbolje rešenje za ispucale usne tokom hladnih zimskih dana. Proizvod je potpuno prirodan i ne sadrži aditive. Možete napraviti i sami uz samo nekoliko minuta.

Sastojci su dostupni i lako ih je pronaći i kupiti. Melemi za usne koje sami napravite su mnogo jeftiniji od kupovnih i potpuno su organski proizvod.

Prirodni med i sve njegove benefiti

 

Poznato je da se med koristi u ljudskoj ishrani već hiljadama godinama. To je najvažniji pčelinji proizvod. Po nekim izvorima u Egiptu se koristio prilikom balzamovanja.

Ovaj pčelinji proizvod može biti monoflorni, dobijen od samo jedne vrste biljke kao na primer bagremov med, ili poliflorni, dobijen mešanjem više vrsta različitih biljaka i to je šumski i livadski.

Sadrži preko 70 raznih sastojaka među kojima su i ugljeni hidrati kao i velike količine vitamina i minerala. Veoma je hranljiv i na 100 g energetska vrednost se kreće oko 1320 kJ.

Najbolje je med piti i to tako što ćete jednu kašikicu razmutiti u 1/3 čaše mlake vode. To bi trebalo ponavljati svako jutro. Ovo je pravilno uzimanje meda. Ako ga uzimate bez vode svako jutro, posle nekog vremena osetićete nelagodu u stomaku. To je zato što je med jaka hrana.

Osim jačanja imunološkog sistema, snabdeva vas neophodnim vitaminima. Osim toga u njemu se nalaze i enzimi, koji su važni za sve biološke procese u našem organizmu.

med

Pčelinji vosak i njegova dejstva na koži

 

Vosak je neverovatno složena mešavina i sadrži čak preko  300 različitih materija. Ima odlična regenerativna dejstva i najviše se koristi za pravljenje obloga kod zarastanja rana.

Ne tretira se kao hrana i prvenstveno je namenjen za lečenje i u kozmetičke svrhe.

Danas ga ima u svim kremama jer se pokazao kao vrlo moćno sredstvo protiv bora. Ima protivupalni efekat pa se stavlja na razne rane. Omekšava kožu, podstiče cirkulaciju i deluje antibakterijski.

Prirodna kozmetika od meda

 

Vosak i med su proizvodi koji se jako puno koriste u prirodnoj kozmetici. Možete ih naći i u kremama, kupkama, maskama za kosu, šamponima, balzamima i mnogim drugim proizvodima.

Prirodni balzam za usne od meda može sadržati i druge sastojke koji će obogatiti tekturu i dati poseban miris. Obično se dodaju razna eterična ulja što zbog predivnog mirisa ali i zbog lekovitog dejstva.

Balzam od voska i meda za usne

 

Za ovaj prirodni balzam biće vam potrebno nekoliko sastojaka :

 • Malo pčelinjeg voska ( nađite prirodni vosak )
 • Kokosovo ulje
 • Vitamin E ulje
 • Med ( prirodni )
 • Male staklene ili plastične posude ( kupite ih u apotekama )

Masa koju budete dobili je prilično gusta, što je normalno. Odnos voska i kokosa treba biti isti. Za dve male posudice ili jednu veću biće vam dovoljne 3 kašike voska i 3 ulja.

Stavite malo voska u posudu na laganu vatru i mešajte dok se ne otopi. Pazite, jer se lako  pregrejete i može se zapaliti.

U tako vruć i tečan vosak, dodajte 3 kašike kokosovog ulja i mešajte. Primetićete kako se ulje vrlo brzo otopilo i postalo tečno. Nije neophodno odmah ga sipati u vosak, možete malo sačekati neka se prohladi pa onda sve sjediniti. Nemojte stavljati ulje u hladan vosak. Masa se neće sjediniti.

Dok je još sve tečno dodajte E vitamin i sjedinite. Na količinu koju pravite jedna mala kašičica E vitamina će biti sasvim dovoljna.

Na sve to dodajte med, samo jednu supenu kašiku, i sjedinite masu. Odmah smesu sipajte u staklenu posudu i stavite na hlađenje. Nemojte posudu zatvarati dok ne bude potpuno hladna. Ukoliko se stvori pena oko rubova posude, skinite je kašikicom.  Balzam za usne od meda čuvajte na suvom mestu.

Balzam za usne od meda
Balzam za usne od meda

Domaći balzam za usne od meda i lavande

 

Ovaj domaći balzam je pravi melem za usne. Veoma je hranljiv pa je prvenstveno namenjen osobama koje imaju suve i ispucale usne. Mogu ga koristiti i osobe koje nemaju problema sa ispucalim usnama. Svakodnevnim korišćenjem održavate prirodnu vlažnost usana.

Sastojci za izradu :

 • 2 kašike kokosovog ulja
 • 1 kašika shea putera
 • ½ kašike prirodnog meda
 • Kašika bademovog ulja
 • 2 kašike pčelinjeg voska
 • 15 kapi lavandinog ulja
 • 5 kapi ulja tamjana

Stavite posudu sa vodom na jaču vatru. Na tu posudu postavite drugu od vatrostalnog stakla. Kad se malo zagreju dodajte kokosovo ulje, shea puter, med i vosak. Lagano mešajući, sačekajte da se sve otopi i sjedini.

Zatim sklonite i ukapajte lavandu i tamjan, i dodajte ulje badema. Morate biti prilično brzi jer će se masa početi stezati. Sipajte smesu u posude koje ste namenili za balzam.

Prirodni balzam od vanile i limun trave

 

Potrebni sastojci :

 • 3 kašike pčelinjeg voska
 • 3 kašike kokosovog ulja
 • Dve kašikice shea putera
 • ¼ kašike prirodnog meda
 • 1/8 kašikice ekstrakta vanile
 • 8 kapi eteričnog ulja limun trave
 • Posudice ili jedna veća posuda

U jednu posudu pomešajte kokos, vosak i shea puter. Bilo bi najbolje koristiti staklene posude za mešanje i otapanje sastojaka. Sastojke otopite stalnim mešanjem na laganoj vatri.

Kad se lepo sjedine u kompaktnu masu, sklonite i ukapajte vanilu i eterično ulje limun trave. Pre nego što se masa stegne, sipajte je u posudice.

Sad kad  znate kako napraviti balzam za usne pokušajte da izradite jedan. Proces nije komplikovan. Negujte vaše usne na prirodan način.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *