Čajevi

Čaj od anisa za nadutost upotreba i recepti

Čaj od anisa za probavu je vekovima poznata biljka po lekovitim svojstvima. Podjednako se koristi u medicinske i kulinarske svrhe, ali i kao dodatak mnogim pićima.

Anis poseduje i veoma lekovito eterično ulje. Ovaj začin otklanja nesanicu, čisti organizam od parazita, podstiče laktaciju.

Njegova lekovitost je poznata još iz egipastskog vremena. U narodnoj medicini se najviše koristi kao lek za smirenje.

Biljka anis

Anis ( Pimpinella anisum ) je biljka poznata po svojim aromatičnim i lekovitim svojstvima. Prvi put se na ime ove lekovite biljke nailazi u Evanđelju. Koriste se još imena poput anason, slatki janež, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin.

Ova jednogodišnja zeljasta biljka može da naraste i do 1 m u visinu. Prilično je raspostranjena u planinskim područjima. Cveta tokom jula meseca, belim cvetovima.

Od biljke je jedino lekovito seme koje se skuplja po suvom vremenu. Obično je dugačko oko 3 – 4 mm, duguljasto ili blago zakrivljeno. Seme anisa je braon boje i ima pruge po površini. Veoma je aromatično i slatkasto, a specifičan miris dolazi od aromatiljnog ulja, atenola, koji se nalazi u njima.

Biljka anis se zbog slatkog ukusa najviše koristi u kolačima, kompotima, marmeladi. Služi kao dodatak pa se dodaje na kraju kuvanja. Čaj od anisa za nadutost se pokazao dobar kod problema sa varenjem.

Anis

Benefiti biljke anis na zdravlje

Leči nesanicu

Čaj od anisa pomaže kod poremećaja spavanja. Preporuka je da se koristi nakon večere ili neposredno pre nego što odete u krevet. Prilikom pripreme napitka obratite pažnju da čaj ne prekuvate. U tom slučaju esencijalno ulje anisa isparava i menja se ukus. Takođe se gubi i kvalitet čaja. U prohlađeni čaj možete dodati med.

Pomaže kod problema sa kožom

Ulje anisa pomaže kod raznih kožnih oboljenja. Poznato je da se koristi za lečenje akni i u tom slučaju se nanosi lokalno. Iako je ovo ulje lekovito, ipak se ne treba koristiti samo jer je prejako. Potrebno je razblažiti ga losionom za lice i tako ga naneti na kožu.

Ublažava respiratorne probleme

Seme anisa služi kao lek koji pomaže kod izbacivanja sluzi iz grla. Ova biljka je takođe efikasna u lečenju asme. Dosta često je sastav mnogih lekova koji se koriste za izbacivanje šlajma. Pomaže i kod drugih respiratornih problema : bronhitisa, sinusitisa, ali i kod gripa i upale pluća.

Oralna higijena

Jedna od karakteristika anisa je što pomaže u održavanju vašeg oralnog zdravlja. Poseduje antimikrobna i antibakterijska svojstva koja pomažu u eliminisanju neprijatnog mirisa.

Reguliše menstruacije

Anis pomaže kod reguliasanja menstrualnog ciklusa i održava reproduktivne organe zdravim. Ukoliko dolazi do kašnjenja menstruacije zbog stresa, konzumirati svakodnevno čaj od anisa za nadutost. Reguliše grčeve koji nastaju usled mesečnog ciklusa.

Olakšava bolove

Ulje anisa prirodno ima sposobnost da ublaži bolove. Uspešno pomaže osobama koje imaju problema sa reumom, artritisom i bolom u zglobovima.

Ovaj lekoviti začin se pokazao jako dobar kod detoksikacije organizma. Isto tako poboljšava cirkulaciju krvi.

Antispazmodične osobine ove biljke pomažu kod olakšavanja bolova unutar mišića, kao i bolova izazvanih grčevima.

Povećava laktaciju

Koristi se kod majki koje doje kako bi se poboljšala laktacija. Zvezda anis sadrži sastojke koji imaju estrogenske efekte i utiču na poboljšanu laktaciju. Zbog tih efekata, anis se upotrebljava i kod poboljšanja libida. Pomaže ženama koje imaju izražene PMS tegobe.

Kako se priprema čaj od anisa

Za pripremu ovog čaja vam je potrebna jedna kafena kašika semenki anisa i voda.

Stavite 2 dcl vode da prokuva a zatim prelijte preko semena biljke. Poklopite i ostavite oko 15 minuta neka odstoji. Napitak procedite i zasladite po želji.

Čaj od anisa za nadutost  konzumirati  tri puta dnevno i to posle glavnih obroka.

Čaj od anisa za nadutost
Čaj od anisa za nadutost

Anis napitak za olakšavanje upornog kašlja

Stavite šolju vodu na vatru i u nju dodajte 1 kašiku semenki ovog lekovitog začina. Ostavite neka kuva oko deset minuta pa sklonite sa vatre. Kad se prohladi procedite i zasladite prirodnim zaslađivačima.

Napitak konzimirajte posle jela.

Čaj za regulaciju stolice

Za pripremu ovog čaja biće vam potrebna mešavina biljaka :

  • 20 grama anisa
  • suve šljive
  • malo kore krušine

Od ove mešavine odvojite 2 supene kašike i prelijte sa 3 dl prokuvane vode. Poklopite tanjirićem i neka stoji oko 3 sata. Nakon toga procedite i konzumirajte.

Napitak je veoma delotvoran kod zatvora.

Čaj od anisa za nadimanje

Za rešavanje ovog problema, potrebna vam je smesa sledećih biljaka:

  • 20 grama anisa
  • Malo morača
  • Kima
  • majčina dušica

Pomešajte biljke u staklenu posudu i odvojite 3 velike supene kašike a zatim prelijte sa 0,5l proklučale vode.

Potrebno je ostaviti čaj od anisa za nadutost  da odstoji oko 3 h i nakon čega je spreman za upotrebu. Pije se tri puta u toku dana nakon svakog obroka.

Kako se čuva anis?

Suvi anis kao i onaj u prahu dostupni su tokom čitave godine. Čuvaju se na hladnom mestu i u hermetički zatvorenim posudama.

Jednom kad odvojite anis za upotrebu, možete ga koristiti oko 3 – 4 meseca. Nakon toga, on gubi ukus jer iz njega ispare eterična ulja. Sveže semenke imaju svetlo – zelenu boju pa sve sivo – braon boje. Izbegavajte one koje su puknute, nemaju navedenu boju i one koje su stare. Takvo seme nije dobro jer nema više eteričnih ulja u sebi i promenilo je ukus.

Anis u prahu upotrebljavajte što je ranije moguće jer vrlo brzo izgubi ukus. Zvezdasti anis, ima mnogo duži rok trajanja. Njega, takođe, treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, na tamnom mestu. Čaj od anisa za nadutost možete praviti od obe vrste začina.

Mere predostrožnosti kod upotrebe anisa

Trudnice ne bi trebalo da koriste ovaj začin. Dojilje bi pre svake upotrebe ipak trebalo da se konsultuju sa lekarom.

Redovna upotreba ovog začina može dovesti do zadržavanja vode i soli u organizmu pa samim tim i dobijanja na težini.

Dužom upotrebom se može razviti reakcija na ovu biljku.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *