Čajevi

Čaj od breze za celulit i mršavljenje upotreba

Čaj od breze za celulit i mršavljenje je u prošlosti bio mnogo više cenjem zbog svojih lekovitih svojstava. Od soka ove biljke može se napraviti vino, pivo ili rakija.

Breza pomaže kod urinarnih infekcija, gihta, reume, peska u mokraći ali je isto tako blagotvoran na razne kožne probleme.

Drvo breze je jedno od najstarijih

Breza ( Betula pendula ) je rod drvenastih biljaka iz familije betulacea. Familija breza obuhvata oko 40 vrsta drveca i zbunja., koje karakteriše bela boja kore debla.

Ovo drvo se smatra jednim od najstarijih na svetu, izuzetno su izdrživi i brzo rastu. Poznato je da raste na mestima gde druge vrste ne mogu da uspeju. Mogu se naći u hladnim i umerenim pojasevima Evrope, Amerike i Azije.

Spada u grupu srednje velikih drveća. Ovo su jednodome vrste pa su muški i ženski cvetovi grupisani u resama. Pojavljuju  se u jesen, na vrhovima ovogodišnjih grančica, a otvaraju se sledećeg proleća.

Čitavo drvo breze je lekovito. Pupoljci sadrže eterično ulje.

Na našim prostorima najčešća je obična ili bela breza.

ulje breze

Za šta je dobar čaj od breze

Jača Imunitet

List breze kada se koristi u obliku čaja doprinosi jačanju imunološkog sistema organizma. Lišće sadrži antivirusna i antibakterijska svojstva koja pomažu u zastiti tela od infekcija. Ujedno ubrzavaju oporavak organizma. Čaj od breze za celulit i mršavljenje takodje sadrži prirodne antioksidanse u vidu flavonida i vitamina C koji dodatno mogu poboljšato opšte zdravlje.

Poboljšava krv

Breza u obliku čaja potpomaže čišćenju krvi, tj uklanjanju nečistića iz krvotoka. Zbog tih svojstava ovaj caj se preporučuje u slučajevima pojedinih poremećaja krvi.

Ublažava artritis

List i kora takodje imaju primenu u kod različitih oblika upala. Zbog anti inflamatornih svojstava koje sadrži kora breze, ovaj čaj se može koristiti u lečenju artritisa i reumatizma.

Digestivni sistem

Čaj od lista breze se pokazao kao veoma blagotvoran za naš digestivni sistem. Zbog svojstava koja poseduje, veoma je efikasan kod ublažavanja digestivnih tegoba. Može da se koristi kod čestih grčeva, dijareje i nadutost.

Bubrezi

Zbog svog diuretskog dejstva, ovaj caj za bubrege je sjajan čistač mokraćnih puteva. Utiče na učestalo mokrenje što pomaže pri izbacivanju toksina i viška tečnosti iz organizma.

Smanjuje celulit

Samim tim što pomaže pri izbacivanju viška tečnosti iz organizma, ovaj čaj od breze za celulit i mršavljenje je sjajan borac u borbi protiv narandžine kore.

Kako napraviti čaj od breze

Za čaj se obično bere mlado lišće u proleće. Suši se na papiru, van domašaja sunčeve svetlosti. Najbolja su mesta gde je suvo, nema vlage ali ima promaje. Preporučuju se tavanski prostori za sušenje lišća breze.

Osušeni i usitnjeni listivi za čaj se čuvaju u staklenim posudama sa šrafom. Čuvate ih na tamnim mestima, zaklonjene od sunčeve svetlosti.

Čaj pripremate tako što supenu kašiku listića sipate u posudu i preko njih prelijete 2 dcl prokuvane vode. Ostavite neka odstoji oko 30 minuta a zatim procedite. Pijete ga 3 puta dnevno, obavezno pre obroka.

Čaj od breze za celulit i mršavljenje ima gorak i opor ukus. Sam miris čaja je dosta drugačiji od drugih čajeva. Preporuka je da se pije bez zaslađivača. Ako vam ne prija ukus dodajte prirodne dodatke kao što je med ili stevia.

Čaj od breze za celulit i mršavljenje
Čaj od breze za celulit i mršavljenje

Ulje od breze za celulit

Domaće brezino ulje možete i sami da napravite. Njegova lekovitost i primena su zaista neverovatni.

Za pripemu ulja izaberite zdrave listove breze. Sve ono što ima žućkaste fleke, suve delove ili ako je lepljive sa neke strane bacite.

Staklenu teglu napunite listićima a zatim prelijte maslinovim ili bademovim uljem. Zatvorite teglu i ostavite na Suncu mesec dana. Možete je vremenom promućkati da se sve još bolje izmeša.

Procedite i sipajte u tamne flaše.

Redovnim korišćenjem ulja breze smanjićete celulit koji se nagomilao na pojedinim delovima tela. Nanesite ulje na delove tela koje želite tretirati a zatim ga vrhovima prstiju umasirajte. Tretman možete ponavljati svako veče.

Ovo ulje pomaže i kod bolova u mišićima, reumatizma ali i kod ekcema.

Sok od breze

Osim izuzetno lekovitog čaja, breza ima i sok koji je izuzetno cenjen u fitoterapiji. Sakuplja se iz starih breza zasecanjem kore. U otvor koji se napravi u kori drveta, ubaci se odgovarajući levak. Kroz njega sok curi u staklenu posudu. Nakon što sav sok izađe iz breze, rupica treba da se zatvori drvenim klinom. Iz jednog stable može da izađe i do 4 litre brezinog soka.

Postoje osim soka i čaja, razni drugi lekoviti preparati od breze. Koriste se za lečenje ekcema, rana, opekotina, uboda insekata, upalnih procesa.

Breza je izuzetno dobra za kožu jer joj vraća elastičnost a ujedno je i podmađuje. Neki od njenih sastojaka štiti kožu od štetnih UV zraka.

Brezin šećer

Drugačije se zove i ksilitol. Ima dvostruko manje kalorija od običnog belog šećera, manji glikemijski sastav.

Dobrobiti brezinog šećera :

 • Pomaže kod mršavljenja
 • Odličan za dijabetičare, ne podiže nivo šećera u krvi
 • ne sadrži fruktozu
 • poboljšava zdravlje zuba
 •  Podstiče rad dobrih bakterija u crevima
 • Poboljšava energiju
 • usporava nastanak osteoporoze
 • Utiče na proizvodnju kolagena
 • ima antigljivično djelovanje

 

Mere predostrožnosti

Čaj od breze za celulit i mršavljenje može biti jak alergen. Zbog toga nije preporučljiv za trudnice ni dojilje.

Neke od mera predostrožnosti brotiv perudi iz breze koje možete preduzeti su :

 • Obavezno tuširanje i pranje kose kad dođete iz prirode
 • Češće menjanje krevetnine i to jedno nedeljno. Svakodnevno protresite jastuke jer se na njima može zadržati perud
 • Prostorije provetravajte uveče kad nije toliko velika koncentracija alergena u vazduhu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *