Čajevi

Čaj od lavande upotreba i recepti

Čaj od lavande se koristi stotinama godina kao lek za mnoge bolesti. Neke njenove dobrobiti su : ublažava stres, nadutost , poboljšava raspoloženje, smanjuje upalu, iritaciju kože, utiče na bolji san, sprečava infekcije, eliminiše perut i dr.

Lavanda (lat. Lavandula angustifolia ) je poznata još pod nazivom lavandula, levanda, despik. Cveta plavo – ljubičastim cvetovima u periodu jul – avgust. Mediteranska je biljka, vrlo specifičnog mirisa. Lekoviti delovi  su vrhovi i cvetovi. U nekim delovima sveta se tretira kao korov jer brzo raste i širi se.

Ime je dobila od latinske reči lavare što znači umiti se, prati se. Puna je eteričnih ulja koja imaju snažne efekte na ljudski organizam.

Lavanda čaj priprema

Caj od lavande se priprema potpuno isto kao bilo koji drugi biljni čaj. Postoji nekoliko načina na koji se može pripremiti.

Lavander tea
Čaj od lavande

Med i lavanda čaj

2 kašike svežih, iseckanih cvetova lavande

8 čaša prokuvane vode

Med

U vodu staviti pripremljenu lavandu i ostaviti 10 minuta da odstoji. Zasladiti medom po želji.

Čisti caj od lavande

4 kašike cvetih cvetova ili 1 suvih

Prokuvana voda

Ubaciti cvetiće u vodu i ostaviti 5 minuta a zatim procediti i piti.

Lavanda i kamilica čaj

1 kašika lavandinih pupoljaka

1 kašika pupoljaka od kamilice

Šolja prokuvane vode

Pupoljke potopiti u vodu i ostaviti 10 minuta. Zasladiti po želji.

Hladni čaj od lavande i breskve

Litra vode

3 šolje lavandinog čaja i 1 kašika lavandinih pupoljaka

5 breskvi

50 g šećera

70 g sirupa od šećera

U čaj od lavande staviti pupoljke i ostaviti u frižideru 30 – 40 minuta. Nakon toga izvaditi pupoljke.

Na vatru staviti šećer i surup od šećera i rastopiti. Tu smesu sipati u ohladjen čaj i promešati da se sjedini. Očistiti i iseckati breskve i staviti ih u tu smesu. Vratiti u frižider da se hladi 3 sata. Posle toga spreman je da ispijanje.

Upotreba čaja od lavande

Ovaj napitak se preporučuje za smirivanje želuca, nadimanje, podstiče varenje. Koristi se i kao čaj za smirenje kod osoba koje pate od nesanice. Pije se neposredno pre spavanja. Ublažava bol izazvanu artritisom i bol u leđima. Može se koristiti i za spoljnu upotrebu i tretiranje rana.

Caj od lavande se može svakodnevno ispijati po 1 – 2 šolje dnevno. Nije preporučljiv za osobe koje uzimaju lekove koji utiču na centralni nervni sistem, depresore, barbiturate i slične sedative.

Postoji mogućnost i dobijanja alergijske reakcije na lavandu. Tada prekinuti njeno unošenje u bilo kom obliku.

Nezaslađeni čaj od lavande može se koristiti i za ispiranje kose kod osoba sa problem opadanja kose. Pomaže u oslobađanju peruti.

Ulje lavande i primena

Eterično ulje lavande se dobija iz cvetova biljke parnom destilacijom. Tradicionalno se koristi za pravljenje parfema. Svoje mesto je našlo i u aromaterapiji. Upotrebljava se i u kozmetičkoj industriji za izradu krema, sapuna, losiona i sl. U današnje vreme, jedno je od najpopularnijih ulja na svetu.

Postoje zapisi koji govore o tome da je  ulje od lavande korišćeno u terapijske svrhe pre oko 2500 godina. Odlično se slaže sa drugim eteričnim uljima kao što su : kedar, bor, žalfija, geranijum i muskantni oraščić.

Masaža lavandinim uljem smanjuje bol u zglobovima. Upotrebljava se kod respiratornih problema, a uspešno leči i grip, prehladu, sinusitis, veliki kašalj.

lavander oil
Eterično ulje lavande

Kako se pravi ulje od lavande

Proces je vrlo jednostavan. Potrebno je ubrati cvetove lavande i staviti ih na sušenje. Ako se koriste sveži cvetovi, potrebno ih je prosušiti u hladu ili umotati u platno. Na taj način se zadržava  aroma i smanjuje šansa da se ulje pokvari. Najbolji način za brzo sušenje bi bilo izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti ali može doći do isparavanja nekih aromatičnih ulja. Proces sušenja može  trajati i do dve nedelje.

Pre nego što počnete praviti ulje operite ruke i staklenu teglu.

Sipajte osušene cvetove i preko njih prelijte ulje. Možete koristiti maslinovo, bademovo i suncekrotovo. Ostavite prostor od 1.25 – 2.5 cm do kraja tegle da bi moglo da se širi. Poklopite teglu i ostavite na sunčanom mestu.

U proseku treba oko 48 h da se počne osećati miris lavande ali se ostavlja do 6 nedelja. Tada je ulje sigurno promenilo i miris i boju.

Postoji i brži način za dobijanje ulja od lavande. Ovo se može primenjivati i zimi. Teglu sa smesom staviti u šerpu sa vodom i držati 2 – 5 sati na temperaturi od 38 – 49C.

Kada smesa bude gotova, procediti je kroz gazu ili pamučnu tkaninu. Proces je moguće ponavljati puno puta ili dok se ne dobije željeni miris i jačina lavande. Po želji dodati vitamin E jer smesu čini dugotrajnijim.

Čuvati ga u tamnoj staklenoj ambalaži na tamnom mestu bez sunca. Rok trajanja je nekoliko meseci.

Proizvodi od lavande

Eterično ulje lavande se koristi u kupkama. Svega 6 – 8 kapi je dovoljno nakapati u vruću kupku i to je najbolji način da telo oseti svu dobrobit lavandinog ulja.

Upotrebljava se kao začin u jačin jelima.

Zbog specifičnog mirisa često se koristi u kremama, losionima, šamponima za kosu, sapunima i ostalim kozmetičkim proizvodima.

Njen miris deluje umirujuće na naš organizam pa se stavlja u kupke.

Lavandu ne vole moljci, komarci, i ostali insekti pa je to još jedan razlog više za kućnu upotrebu.

One Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *