Čajevi

Čaj od lipe i za šta je sve dobar

Čaj od lipe je još kod starih Slovena bio poznat kao lek protiv glavobolje, napetosti, gripa. U narodnoj medicini se koristi i kao lek za kašalj, infekcije grla i povišenu temperaturu. Poznato je i da je veoma dobar diuretik. Poseduje i blago sedativno dejstvo i koristi se za smirivanje nerava.

Drvo lipe u verovanjima starih Slovena štiti od uroka i zla.

Lipa se može nanositi na kožu i ona tada smiruje iritirana mesta, opekotine, rane i čireve. Pomaže kod žena da ublaže simptome PMS-a.

Drvo lipe ima predivan miris

Lipa (Tilia platyphyllos ) je drvo koje prilično dugo živi. Postoje primerci stari i po nekoliko stotina godina. Može da naraste i do 30 do 40 metara u visinu. Vodi poreklo sa evropskog kontinenta gde najviše ovog mirisnog drveta i ima.

Drvo lipe cveta tokom leta i to krajem juna i početkom jula. Cvetanje obično traje po  2 – 3 nedelje ali za vreme hladnijih dana to se može skratiti i na 5 – 6 dana. Cvetovi su mali, zelenkasto- žute boje i veoma prijatnog mirisa.

Lipa za čaj se beru kad procveta bar trećina cvetova. Ovo drvo je veoma medonosno pa ga pčele jako vole. Na područjima gde ima lipove šume bude i lipovog meda, koji je izuzetno lepog ukusa.

lipa

Kako se priprema čaj od lipe

Za pripremu čaja koristi se cvet lipe koji je bogat vitaminima i mineralima. Poseduje i eterično ulje koje je poznato pod nazivom farnezol  kao i vlaknastu sluz.

Čaj od cveta lipe na prirodan način  smanjuje groznicu tako što dovodi telo do  znojenja. Na taj način se oslobađa toplota iz organizma. U sastav ovog čaja ulaze i  flavonoidi. Oni su glavni razlozi zbog kojih dolazi do znojenja jer direktno utiču na znojne žlezde. Za maksimalan učinak ovog čaja, nakon konzumiranja trebalo bi da se utoplite i ostanete u krevetu oko pola sata.

Prepočena doza na dnevnoj je 3 šolje.

Sama priprema lipovog  čaja je veoma jednostavna. Dovoljne su dve kafene kašičice osušenog lipovog cveta koje ćete preliti sa dva i po decilitra proključale vode. Ostavite šolju sa stranu i poklopite je tanjirićem. Nakon 5 – 10  minuta, procedite i dok je još toplo popijte sa kašičicom meda ili nekim drugim prirodnim zaslađivačem.

U slučaju groznice, popijte 2 – 3 šolje ovog toplog napitka kako biste izazvali brzo znojenje.

Čaj od lipe protiv prehlade

Za pripremu ovog čaja potrebno je sledeće:

Izmešajte osušene delove biljaka  a zatim jednu kafenu kašičicu biljne mešavine prelijte sa ključalom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Procedite ga kad se prohladi i pijte jednu šolju svaki dan.

Čaj za ublažavanje nervne napetosti

Za pripremu vam je potrebno sledeće:

Biljnu mešavinu, od koje ste odvojili jednu supenu kašiku, prelijte sa ključalom vodom. Poklopite tanjirićem i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga, napitak procedite i pijte jednu šolju pre spavanja.

Lipov čaj protiv dijereje i proliva

Za ovaj napitak je potrebno :

  • 30 g lipovog cveta
  • 30 grama cveta kamilice
  • 10 grama petrovca
  • ružinog cveta
  • podubice
  • šipurka

Pomešati lekovito  bilje pa odvojiti  tri supene kašike mešavine i preliti sa 5 dl  proključale vode. Poklopiti i ostaviti neka odstoji jedan sat. Procediti i konzumirati kao mlak napitak u toku dana.

Čaj od lipe
Čaj od lipe

Čaj od lipe za čišćenje mokraćnih puteva i bešike

Skuvajte litru vode i u nju prelijte preko šest supenih kašika cveta lipe. Poklopite sa poklopcem i pustite dobrih sat vremena da odstoji poklopljeno. Kad procedite napitak od lipe zasladiti domaćim medom, pa pijte u toku dana.

Čaj protiv nagomilavanja sluzi

Za pripremu ovog čaja potrebno je sledeće:

  • 25 g valerijane
  • 25 g hajdučke trave
  • 40 g cvetova lipe
  • 200 ml vode

Prokuvanu vode prelijte preko jedne kafene kašičice biljne mešavine. Ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon što ga procedite, čaj od lipe zasladite i pijte po potrebi. Uz ovaj čaj možete konzumirati dodatnu tečnost kako bi se bržeisprali bubrezi.

Mere predostrožnosti i nuspojave

S obzirom da čaj od lipe spada u blaže čajeve, sme se davati i mlađoj deci. Takođe, može se koristiti i kao dodatak kupkama za bebe koje imaju problema sa grčevima.

Preporučuju i ženama u menopauzi jer ublažava tegobe kao što su nervoza i nesanica. Napitak veoma povoljno deluje i u slučaju problema koji su povezani sa predmenstrualnim sindromom.

Čaj od lipe dozvoljen je i u trudnoći. Po želji ga možete obogatiti  sa kašičicom meda, kao i čajeve od kamilice, brusnice, koprive ili šipka. Kako nije sva trudnoća ista popričajte sa vašim lekarom oko doziranja ovog napitka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *