Čajevi

Crni čaj i njegove koristi za organizam

Crni čaj se dobija od iste biljke kao i zeleni a to je Camellia Sinesis. Međutim, dobijaju se potpuno različitim metodama obrade.

Ovaj napitak ima veoma dugu tradiciju korišćenja. Jedan je od najpopularnijih čajeva u zemljama zapadnog sveta. Poseduje mnoge zdravstene koristi i preporučeju se za ispijanje na dnevnoj bazi.

Kako se priprema crni čaj

Postoji mnogo načina za pripremu ovog napitka. Vremenom, pronaćete svoj način koji vama najviše odgovara.

Neko opšte pravilo je da se 2 – 3 g čaja prelivaju sa 2 dcl prokuvane vode. Merenje težine je poželjno pre svakog kuvanja, jer su listovi različite težine.

Obratite pažnju na vodu koju koristite za kuvanje. Izbegavajte destilovanu vodu, a umesto nje koristite vodu iz slavine, filtriranu ili izvorsku.

Vodu treba zagrejati do ključanja. Optimalna temperatura vode bi trebala biti 90 – 10 C. Na ovoj temperaturi izvuće se prava količina tanina iz čaja. Ako temperatura bude previsoka biće gorak, opor i nimalo ukusan.

Pripremljen napitak ostavite 3 – 5 minuta kako bi se dobro natopio. Obavezno ga poklopite tanjirićem.

crni čaj
Crni čaj

Priprema

  • 2 dcl vode
  • 2 – 3 g crnog čaja
  • Po želji možete dodati : mleko, limun, šećer, med
  • Termometar, ukoliko želite da budete sigurni u vezi temperature
  • šolja za čaj
  • cediljka
  • plastična kašika za mešanje
  • čajnik ili posuda u kojoj kuvate čaj

 

Sipajte vodu u čajnik i zagrevajte do određene temperature. Kad se voda zagreje, malu količinu odaspite u šolju kako bi se ugrejala.

Zatim, u šolju sipajte listove čaja a preko njih proključalu vodu iz čajnika.

Poklopite šolju tanjirićem i ostavite neko vreme.

Nakon 3 minuta probajte čaj i ako vam se čini da nije dobrog ukusa ostavite još malo. Svakih 30 sekundi probajte čaj i kad vam ukus bude odgovarajući sklonite tanjirić.

Napitak procedite i po želji dodajte mleko, limun, šećer ili med.

Ukoliko koristite filter vrećice, jedna će biti dovoljna za ovu količinu vode.

Zdravstvene koristi od crnog čaja

Odličan antioksidans

Crni čaj sadrži polifenole a oni su dobri antioksidanti. Blokiraju oštećenu DNK koja je povezana sa duvanom i drugim toksičnim hemikalijama. Ovi antioksidansi su drugačiji od onih koji se nalaze u voću i povrću. Zbog toga, redovnim unosom crnog čaja u naš organizam povećavate šanse za zdraviji život.

Prevencija raka

Neka istraživanja su pokazala kako antioksidanti poput polifenola i katehina u čaju mogu pomoći u sprečavanju nekih vrsta raka. Žene koje svakodnevno piju crni čaj imaju mnogo manje šanse da obole od raka jajnika.

Zdrave kosti

Osobe koje redovno piju čaj imaju jače kosti i manju verovatnoću da obolele od artritisa. Razlog su fitohemikalije koje se nalaze u ovom napitku.

Smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Umerenim konzumiranjem crnog čaja, 1 – 2 šoljice dnevno, smanjujete šansu za čak 70 %  dobijanje dijabetesa tip 2.

Umanjen rizik od srčanog udara

Flavonoidi iz crnog čaja smanjuju proizvodnju štetnog holesterola, a time i opanost od moždanog i srčanog udara. Uspešno smiruje glavobolju, pomaže kod proliva i podstiče mentalne sposobnosti.

Kamen u bubregu

Osobe koje redovno konzumiraju crni čaj, a prednost se daje ženama, imaju 8 % manje šanse od dobijanja kamena u bubregu.

Crni čaj za kosu

Zbog velike količine antioksidanata i kofeina, crni čaj se smatra izuzetno korisnim za kosu. Na prirodan način je učvršćuje i smanjuje spoljna oštećenja.

Ovaj napitak smanjuje količinu dihidrotestosterona, hormona koji se nalazi u koži glave i direktno utiče na opadanje kose.

Još jedna prednost kofeina iz čaja je što stimuliše rast kose. Međutim, sa njim ne treba preterivati jer može dovesti do kontra efekta. Najbolje ga je koristit jednom mesečno kao tretman za kosu.

Ispiranje kose ovim lekovitim napitkom se preporučuje kada je želite prirodno potamniti. Pogodan je za žene sa tamnom kosom jer im daje prirodan sjaj i negu. Kako biste potamnili kosu na ovaj način, dovoljno je skuvati 6 šolja vode i u nju dodati 3 filter vrećice čaja. Ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da se ohladi a zatim isperite kosu. Umotajte je u peškir i operite nakon sat ili dva.

Uspešno prikriva sede vlasi i izrastke od farbanja, ali isto tako dodaje vašoj kosi prirodne pramenove.

crni2

Crni čaj za mršavljenje

Pored koristi od polifenola i kofeina, ovaj napitak će vam pomoći da izgubite težinu. Potrebno je koristiti ga  kao zamenu za gazirana pića.

Jedna šolja crnog čaja sadrži samo 2 kalorije. Čak i ako dodate jednu kašiku meda to je ukupno 23 kalorije. Jedna čaša kole ima 103 kalorije, pa bi prelaskom na čaj drastično smanjili broj kalorija u toku dana.

Pijenje vode pre obroka daje osećaj sitosti pa jedete manje. Jedna studija je ispitivala osobe koje su konzumirale vodu pre obroka. Pokazao se da su  izgubile na težini više od onih koji nisu pili ništa. Iako se ovde radi o vodi, efekat čaja je potpuno isti.

Preporučene dnevne doze crnog čaja

Kofein u većim dozama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao na primer lupanje srca, ansioznost, vrtoglavica. Crni čaj po porciji sadrži 55 mg kofeina. Količina od 200 – 300 mg kofeina dnevno se smatra umerenim. Ako ste osetljivi na kofein, uzimajte duplo manju dozu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *