Eterična ulja

Eterično ulje vanile i njegova lekovitost

Eterično ulje vanile ima neverovatno široku primenu. Koristi se u proizvodnji parfema, aromaterapiji, u ljudskoj ishrani ali i za komercijalnu upotrebu.

Vanila je poznata kao borac protiv anksioznosti, snižava krvni pitisak a kod muškaraca utiče na libido. Neguje kožu lica i tela, kao i kosu, ublažava bolove u mišićima i smanjuje grčeve.

Tropska biljka vanila

Vanila ( Vanilla planifolia ) je višegodišnja penjačica koja ima zelenu stabljiku i beli prepoznatljivi cvet. Pripada porodici orhideja.

Vanila iako je poreklom iz Meksika, sada se uspešno uzgaja u svim tropskim delovima sveta. Kao najveći proizvođači vanile trenutno se izdvajaju Madagaskar i Indonezija.

Mahuna vanile je dugačka oko 30 cm i široka oko 6 – 8 cm. Blago je povijena. Boja varira od braonkasto smeđe pa sve do crne kad je zrela. Unutar mahune je uljana tečnost puna sitnih semenki.

I mahuna vanile i semenke se koriste za  kuvanje.

Benefiti esencijalnog ulja vanile

Poseduje antioksidativna svojstva

Antioksidanti iz ulja vanile štite naše telo tako što neutrališu štetne materije i toksine u našem telu. Takođe sprečavaju određene vrste oštećenja ćelija izazvanih oksidacijom, o ona je jedna od najvećih uzroka mnogih oboljenja.

Povećava libido

Vanila stimuliše lučenje određenih hormona kao što su testosteron i estrogen. Na taj način pomaže ljudima koji pate od impotencije, erektilne disfunkcije i gubitka libida.

Erektilna disfunkcija, na primer, može se pojaviti u mnogim oblicima. Uzroci njenog nastanka mogu biti upotreba lekova, loša ishrana, stres, depresija, nizak nivo testosterona i sl.

Ublažava simptome PMS-a

Vanilino ulje reguliše nivo estrogena pa samim tim ublažava simptome PMS-a i povoljno utiče na menstruaciju. Koristi se i kao prirodni lek za grčeve, uspostavlja balans hormona i smanjuje nivo stresa.

Vanila svojim mirisom deluje kao sedativ i dovodi telo i um u stanje opuštenosti.

Sprečava rast ćelija raka

Ovo moćno ulje poseduje antikancerogena svojstva. Smanjuje rizik od stvaranja kancerogenih ćelija ali istovremeno smanjuje njihovo širenje.

Leči infekcije

Vanila poseduje antibakterijska svojstva. Neke komponente pronađene u ovom lekovitom ulju, kao što su eugenol i vanilin hidroksibenzaldehid, se uspešno bore protiv infekcija.

Deluje kao antidepresiv

Još u 17.-om veku vanila se koristila u borbi protiv ansioznosti i depresije. Poseduje umirujuća dejstva na mozak, i pomaže kod nesanice i stresa.

Eterično ulje vanile
Eterično ulje vanile

Kako da izaberete esencijalno ulje vanile

Važno je napomenuti da je većina jeftinih ulja vanile, koja se nalaze u prodaji,  uglavnom puna sintetičkih sastojaka. Veoma su male šanse da ćete pronaći 100 % čisto vanilino ulje. Čak i da uspete bilo bi jako skupo.

Eterična ulja su koncentrovani  ekstrakti dobijeni destilacijom iz različitih delova biljke. Za izradu ulja se kpriste: cvetovi, osušeni pupoljci, listovi, stabljike, trava, drvenasti delovi, kora, biljne smole, semenke, plodovi. Osim destilacijom, esencijalna ulja se mogu dobiti procesom hladnog ceđenja ili CO2 ekstrakcijom.

Vanila nije eterično ulje na način na koji je to lavandino, pepermint ili majčina dušica. Razlog tome je što se ne dobija destilacijom.

U aromaterapiji se obično koristi CO2 ekstrakt vanile. On sadrži oko 26 % vanilina, dok se za kuvanje koristi oko 2 %.

Možete pronaći :

  • potpuni Co2 ekstrakt vanile ( najviši kvalitet ),
  • apsolutnu vanilu ( kad se ekstraktuje sa rastvaračem kao što je alkohol )
  • razblaženu vanilu ( kad je CO2 ekstrakt ili apsolutna vanilla razblažena sa nosačem ulja )
  • tinkturu vanile ( kad su semenke potopljene u alkoholnu bazu )

Kako da sami napravite domaće eterično ulje vanile

Da biste napravili eterično ulje vanile potrebni su vam štapići vanile. Bilo bi najbolje ako biste našli organske štapiće.

Sastojci :

  • štapići vanile
  • ulje koje će biti osnova
  • staklena tegla sa poklopcem

Vaniline štapiće iseckajte na komadiće i očistite od semenki. Koliko štapova vanile ćete koristiti zavisi od toga koliko jako ulje želite. Obično se napuni 1/3 tegle smesom a zatim preko toga ide ulje.

Kad pripremite štapiće, stavite ih u staklenu teglu koju ste prethodni pripremili. Preko seckane vanile prelijte ulje i to do grla tegle. Kod izbora ulja obratite pažnju da ne budu jako mirisna. Odličan izbor je jojobino ulje.

Smesu ostavite na sunčanom mestu najmanje jednu nedelju. Obavezno je zatvorite poklopcem. Nakon par dana možete teglu promućkati da bi se masa promešala. Ukoliko želite jače i mirisnije ulje, mešavinu možete ostaviti i do dva meseca. Nakon toga je procedite i sipajte u tamnu flašu koju ćete držati na mračnom mestu.

Ekstrakt od vanile

  • 40 štapića vanile
  • 1,75 ml votke ili domaće rakije

Ukoliko želite manju količinu ekstrakta možete uzeti 4 vanilina štapića i 200 ml votke.

Vanilu razrežite po dužini ili iseckajte sitno na komadiće. Stavite u staklenu teglu i prelijte votkom ili rakijom. Smesu držite na tamnom i mračnom mestu 2 meseca. Promućkajte  na nekoliko dana da se bolje sjedini. Zatim procedite i sipajte u flaše.

Ekstrakt od vanile koji ste dobili možete uptrebljavati za kolače, deserte… Umesto votke dozvoljeno je koristiti i rum, burbon, konjak…

vanila

Kako se sve može koristiti eterično ulje vanile

Za relaksaciju

Umasirajte 10 kapi ovog lekovitog ulja u vrat, noge, grudi i stomak. Ublažiće bolove, PMS tegobe, osećaj anksioznosti a ujedno je odlično antibakterijsko sredstvo.

Bolji san

Pred spavanje u toplu kupku dodajte 5 – 10 kapi vanilinog ulja. Opustiće vaše telo i pomoće  vam da lakše zaspete.

Kao parfem u spreju

Vanila ulje možete koristiti i kao parfem koji ćete sami napraviti. Potrebno je da u jednakim delovima pomešate vanilu sa jojobinim ili bademovim uljem, i vodom. Ovaj mirišljavi sprej možete koristiti na kosi, telu ali ga možete nanositi i na nameštaj.

Za spoljnu i unutrašnju upotrebu

Umiruje opekotine i rane tako što se 2 – 3 kapi nanesu na željeno područje i utrljaju.

Ako svakodnevno pijete čaj ili kafu, dodajte po 5 kapi ulja vanile. Na taj način ćete smanjiti upale u telu.

Zdravija koža lica

Da bi vaša koža bila zdrava i sjajna nekoliko kapi ulja dodajte u gel ili losion za umivanje.

Mere predostrožnosti

Moguće je razviti alergiju na eterično ulje vanile. Pre nego što počnete da ga koristite testirajte svoju kožu na njega. Nanesite manju količinu na ppodručje oko lakta i sačekajte da vidite da li će biti reakcije. Ukoliko koža odreaguje, izbegavajte ovo ulje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *