Zdravlje

Kombuha gljiva i kako da je napravite sami

Kombuha gljiva je napitak koji poreklo vodi iz istočne Azije. Zbog svih lekovitih svojstava koje sadrži naziva se još i eliksir mladosti. Poznato je da se u Kini koristi već 2000 godina.

Čajna gljiva nije jestiva. Prilično je sluzava, debela, svetlo – smeđe boja i pliva na površini posude u kojoj se nalazi.

Kombuha je fermentisani napitak od crnog čaja i šećera. Osim što je posle fermentacije koristimo kao čajni napitak, možemo je koristiti i kao kiselinu umesto sirćeta.

Zdravstvene dobrobiti gljive kombuha

 • Utiče na probavu i reguliše crevnu mikrofloru
 • Nakon određenog perioda konzumacije poboljšava varenje
 • Smanjuje mogućnost dobijanja hemoroida
 • Normalizuje krvni pritisak, holesterol, nivo šećera u krvi i trigliceride
 • Jača gvožde u krvi
 • Deluje na temperaturu tako što je postepeno snižava a zatim i spušta na normalan nivo
 • Normalizuje rad prostate
 • Potpuno uništava i odstranjuje miome i ciste
 • Izbacuje pesak iz bubrega, razbija kamen u žuči, pročišćava bubrege i odstranjuje toksine koji se nagomilavaju upotrebom lekova
 • Ima odlično antiseptičko dejstvo
 • Preporučuje se pušačima jer čisti pluća i izbacuje sekret iz disajnih puteva
 • Daje koži prirodan sjaj, zateže je i popravlja joj izgled
 • Poboljšava kvalitet kose, vraća joj sjaj i pospešuje gustinu
Kombuha gljiva
Kombuha gljiva

Kako se pravi kombuha napitak

Kombuha gljiva je vrlo jednostavna za pripremu. Ako ste od onih koji je konzumiraju svaki dan najbolje je da je napravite sami. Domaća varijanta je zdravija jer je pirodna i oslobođena svih aditiva.

Recept je namenjen za 8 šolja napitka.

Biće vam potrebno :

 • 1 veća posuda u kojoj ćete kuvati vodu
 • Jedna velika staklena tegla ili posuda od keramike
 • Papirni ubrus
 • Gumica za zastvaranje tegle
 • Kombuha gljiva ( kultura )
 • 70 – 100 g rafinisanog belog šećera po litri vode
 • 2 ravne supene kašike crnog čaja u rinfuzi ( možete koristiti i zeleni ako više volite ), ili 4 filter vrećice

Kombuha gljiva recept

Prvo se priprema kombuha caj i to 2 litre. Kad gljiva dovoljno naraste i počne se razmnožavati moći ćete je deliti ali i praviti veće količine napitka.

U jednu veću posudu sipajte vodu i sačekajte da prokuva. Na litru vode stavite dve ravne kašike crnog ili zelenog čaja. S obzirom da pravite čaj od 2 litre vode trebaće vam 4 supene kašike. Ostavite listiće čaja oko 15 minuta neka se dobro namoče. Obavezno poklopite posudu tanjirićem.

Možete koristiti i filter vrećice umesto rinfuznog čaja. Ako niste ljubitelj ni crnog ni zelenog čaja, dozvoljeno je skuvati i neki drugi biljni čaj.

Nakon preporučenog vremena, procedite čaj i odstranite listove.

Na jednu litru toplog čaja dodajte 70 – 100 g šećera. Dobro promešajte dok se sav šećer ne istopi. Bitno je napitak dobro prohladiti  na sobnoj temperaturi pre nego što stavite gljivu. Ako je ubacite u vruću vodu možete je uništiti.

Tako gotov i prohlađen napitak sipajte u staklenu teglu ili posudu od porcelana koju ste prethodno dobro oprali i osušili. Suđe koje nije napravljeno od nerđajućeg čelika ne treba koristiti. Postoji šansa da će doći do hemijske reakcije sa metalom. Posuđe od plastike takođe nije dobro za pripremu ovog napitka.

Za prvo pravljenje ovog lekovitog napitka, u pripremljen čaj dodajte malo tečnosti koju ste dobili sa gljivom. Svaki sledeći put ostavite malo kombuha napitka i otprilike 10 % te tečnosti dodajte u novu koju pravite. Ta “stara“ tečnost zapravo služi kao starter.

Stavite gljivu kombuhu u pripremljeni napitak.

Na posudu sa napitkom stavite ubrus, gazu, tanku pamučnu tkaninu da biste tečnost sačuvali od prašine i drugih zagađivača. Kako u njoj ima šećera, voćne mušice će biti prve koje će poželeti unutra. Zbog toga tkaninu učvrstite gumicom. Tkanina mora biti porozna jer tečnost mora disati.

Čitav proces fermentacije u zavisnosti od temperature može trajati od 8 – 12 dana. Ako je sobna temperatura viša i sam proces će biti brži.

Kombuha gljiva voli mirno, toplo mesto bez premeštanja. Jednom kad je stavite na određeno mesto nemojte je više dirati. Svetlost nije presudna za pripremu ovog čaja. Podjednako dobro uspeva u mraku i na svetlosti. Potrudite se da temperatura bude konstantna i to između 23 C i 27 C stepeni.

Kombucha čaj ima vrlo karakterističan ukus. U početku jako je sladak, međutim kako se šećer razgrađuje i sam ukus mu se menja a slatokoća smanjuje. Polako se počinje stvarati kiseli ukus, jer bakterije postaju sve aktivnije, i vremenom slatki ukus prelazi u kiselkasti. U odnosu na to kakav ukus volite, pustićete da fermentacija odradi svoje. Za blago slatkasti ukus prekinite fermentaciju ranije, a za kiselkasti neka traje duže.

Kada dođe do stepena kiselosti gde je ph 2,7 – 3,2 potrebno je izvaditi kombuhu iz posude. Uradite to golim rukama koje ste prethodno dobro oprali. Kulturu operite u mlakoj vodi a zatim je stavite u čistu staklenu posudu sa malo čaja.

Gotov napitak pre nego što sipate u staklene flaše procedite. Ako vam se pojavi na dnu flaše određena količine taloga to je normalno. Flaše zatvorite i ostavite u frižider ili ostavu.

Primetićete već na prvom gutljaju kako napitak ima veoma prijatan ukus, blago penušav i kiselkast.

kombuha

Kombuha iskustva i nuspojave

Pre nego što krenete sa konzumacijom posavetujte se sa lekarom.

Kombuha gljiva sadrži kiselinu koja kod pojedinaca može izazvati alergijsku reakciju. Isto tako može doći do nadutosti zbog promene u crevnoj flori.

Iako nisu pronađeni nikakvi neželjeni efekti, ne preporučuju se trudnicama ni dojiljama. Isto tako, ne treba napitak davati ni maloj deci.

Napitak od kombuhe treba se piti tri puta u toku dana. Jedna šolja ujutru na prazan stomak, druga odmah nakon ručka i treća neposredno pre spavanja.

Kombuha cena i gde je kupiti

Kombuha gljiva je dostupna u prodavnicama zdrave hrane. U zadnje vreme može se pronaći u bio šopovima preko interneta.

Kao gotov napitak prodaje se u flašama od 1 litre. Cena joj je oko 200 dinara.

Međutim, dostupna je i kao gljiva pa je možete sami napravite i eksperimentisati sa ukusima. Cena joj je od 500 – 1000 dinara.

Bilo da je kupujete kao flaširan napitak ili kao kulturu za praviti obavezno proverite proizvođača.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *