Zdravlje

Sok od kupina za zdravlje i kako da ga napravite

Sok od kupina za zdravlje poseduje neverovatnu količinu hranljivih materijama. Zbog vitamina koje sadrži, često se preporučuje trudnicama.

Neke od dobrobita uključuju bolju probavu, jačanje kostiju, bolji vid i krvnu sliku. Kupina sadrži velike količine vitamina A i C, minerala, proteina, gvožđa, kalcijuma. Pogodna je za pravljenje soka, vina, džemova, pekmeza.

Biljka kupina

Kupina ( Rubus fruticosus agg. ) je penjačica koja može narasti od 30 – 300 cm u visinu. Postoje sorte koje imaju bodlje kao i one koje nemaju. Bodlje im zapravo služe da se brane od štetočina koje se hrane lišćem ove biljke.

Cveta u periodu od juna do avgusta. Na mestu cveta razviće se jagodičasti plod, crvene boje koji će vremenom potamneti do skoro crne.

Dobrobiti kupina za opše zdravlje

Olakšava varenje

Kupine su prirodan izvor nerastvorivih i rastvorivih vlakana neophodnih za normalno funkcionisanje digestivnog sistema. Ova vlakna omogućavaju bolju apsorpciju vode u debelom crevu što dovodi do boljeg rada creva i oslobađa zatvora.

Jača imunitet

Ovo voće pomaže kod jačanja imunog sistema. Poseduje velike količine vitamina, minerala i fitoestrogena. Redovnom konzumacijom, kupina vam pomaže u borbi protiv infekcija.

Neguje kožu

Kupina sadrži velike količine vitamina C i E kao i antioksidante i zbog toga je veoma dobra i za kožu. Vitamin E iz kupine preventivno deluje na pojavu bora. Vitamin C je odgovoran za formiranje kolagenske strukture i pomaže u održavanju zategnute kože.

Kupina

Odličan antioksidant

Sadrži velike količine antocijana, prirodnog antioksidanta, pa je zbog toga sok od kupina za zdravlje odličan za detoksikaciju. Redovnim korišćenjem sprečićete veliki broj virusa i oboljenja.

Dobar je za trudnice

Sok od kupina za zdravlje je veoma dobar za trudnice koje su anemične. Kupina je prirodni izvor folata, koji pomaže u sprečavanju prevremenog porođaja. Vitamini poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora jačaju kosti i doprinose zdravlju.

Sok od kupina recept

Za pripremu ovog napitka biće vam potrebno :

 • 5 kg kupina
 • 2 kg šećera
 • 2 kesice limuntusa

Voće za ovaj napitak možete kupiti na pijacama, ubrati iz svog vrta ili obližnje šume. Koju god varijantu da izaberete, kipine moraju biti sveže. Najbolje bi bilo da nađete organske jer su neprskane.

Dobro ih operite pod mlazom mlake vode i proberite. Ne smeju da imaju nikakva oštećenja na sebi. Kad ih operete i proberete, pustite nekoliko minuta neka odstoje u cediljci kako bi se dobro procedile.

Prebacite ih u veću šerpu i nalijte vode preko njih. Masu kuvajte na jakoj vatri, i kad počne vriti smanjite vatru i ostavite da kuvaju još oko 10 minuta. Nakon toga, lonac sa kuvanim kupinama sipajte u sito i procedite. Sok koji dobijete ceđenjem, vratite u šerpu, sipajte šećer i ostavite neka prokuva. Zatim, sklonite kuvani napitak sa vatre i umešajte limuntus.

Kad se sve dobro rastopi, sok od kupina za zdravlje sipajte u staklene flaše i ostavite na tamnom i hladnom mestu.

Sok od kupina bez kuvanja recept

Ovo je još jedan način kako da pripremite zdravi napitak od bobičastog voća. Nije potrebno kuvanje napitka ali sam proces traje duže.

Potrebni sastojci :

 • 1,5 kg kupina
 • 1 l vode
 • 1 kg šećera
 • Jedan limuntus

Voće dobro oprati, odstraniti sve nečistoće i oštećene delove. Zatim je potrebno kupine prebaciti u veću posudu, dobro ih iscediti i dodati limuntus. Pokrijte posudu sa smesom i ostavite 24 sata da odstoji.

Sledeći dan u sok dodajte šećer i ostavite još 24 sata neka stoji. S vremena na vreme promešajte smesu jer je potrebno da se sav šećer istopi. Sok od kupina za zdravlje sipajte u staklene flaše sa čepom i odložite na tamno mesto do upotrebe.

Vino od kupina recept

Ovo voćno vino se pokazalo kao veoma korisno kod anemičnih osoba. Dozvoljeno je i trudnicama da ga konzumiraju u umerenim količinama.

Pokazao se veoma koristan za osobe koje imaju problema sa holesterolom. Umerenim konzumiranjem unosite neophodne materije koje pružaju zaštitu srcu i krvnim sudovima. Takođe, povećavate nivo dobrog holesterola koji može da eliminiše loš holesterol.

Pravljenje vina od kupina u domaćoj radinosti je veoma jednostavno. Potrebne su vam sveže kupine i šećer. U nedostatku svežeg voća možete koristiti i zamrznuto. Potrebni sastojci za pravljenje vina:

 • 10 kg kupina
 • 2 kg šećera

Kupine dobro oprati i očistiti pa staviti u veću posudu. Dobro ih iznječite da puste sok i da se napravi gusta kašasta masa. Dodajte šećer, sve dobro izmešajte kako bi se masa sjedinila. Ovako napravljeno kupinovo vino sipajte u staklene flaše pa stavite čepove koje nemojte zavrtati. Vino će postepeno vreti i može se desiti pa prokipi ili čak da usled pritiska pukne flaša. Ostavite sve na suncu oko 60 dana neka stoji a zatim je spremno za konzumiranje. Flaše nakon toga smete zatvoriti čepovima. Čuvajte ih na hladnom mestu.

Liker od kupina recept

Još jedan fantastičan napitak od kupina koji možete napraviti sami. Jedostavan je za izradu i može biti pravo osveženje u toku jesenjih dana i noći.

Potrebni sastojci :

 • 1 kg svežih kupina
 • 500 g šećera
 • 1 l domaće rakije

Voće dobro operite pod mlazom mlake vode pa stavite na pamučnu krpu kako bi se dobro osušilo. Pripremite staklenu teglu sa širim grlom stavite sve namirice. Radite to na sledeći način : red kupina, red šećera i tako dok ne potrošite pripremljen materijal. Preko toga prelijte domaću rakiju pa zatvorite teglu i ostavite je na suncu od 5 do 6 nedelja. Povremeno je protresite kako bi se sastojci što bolje izmešali.

Zatim, procedite liker od kupina i sipajte u staklene flaše koje ćete dobro zatvoriti. Potrebno je mesec dana da odstoji u hladnoj prostoriji pre nego što počnete sa konzumacijom.

Mere predostrožnsti i neželjeni efekti

Neželjeni efekti kod konzumiranja proizvoda od kupina nisu poznati. Preporučljivi su za sva starosna doba. Međutim, moguće je razviti alergijsku reakciju na ovo voće.

Mogu ih konzumirati i trudnice i dojilje ali uz savete i nadzor lekara.

Nakon jela dobro je popiti čašu kupinovog vina kako biste podstakli varenje. Ukoliko preterate može doći do dijareje. Nemojte se zabrinuti jer je prolaznog karaktera.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *