Eterična ulja

Ulje noćurka za kožu lica i kako ga napraviti

Ulje noćurka za kožu lica je u alternativnoj medicini poznat kao moćan prirodni lek. Ova biljka ima zaista veliki raspon lekovitih svojstava, zbog čega ima primenu u prevenciji mnogih bolesti.

Noćerak se koristi za lečenje hroničnih kožnih bolesti i ima pozitivna dejstva na srce i krvne sudove. Odlično deluje na psihu i mozak i pomaže kod ženskih tegoba povezanih sa menstruacionim ciklusom.

Kako izgleda biljka noćurak

Noćurak ( Oenethera bienis) je dvogodišnja biljka koja potiče iz centralne i severne Amerike. Prvobitno su je domorodački narodi koristili za lečenje kožnih bolesti i za brže zarastanje rana. Pored toga, u svakodnevnoj ishrani su često korišćeni i listovi ove biljke, kao salata.

Biljka raste na vlažnim zemljištima pa se može pronaći pored reka i jezera. Prve godine se kod biljke razvija samo prizemno kao rozeta. Druge godine raste stabljika koja može dostići visinu i do 150 cm. Cvetovi su žute boje, imaju četiri latice, okrenute na gore i veličine su od oko 3 do 5 cm.

Noćurak cveće otvara se samo noću pa se zbog toga naziva još i noćni cvet. Miris mu je veoma snažan i karakterističan i privlači insekte i noćne leptire.

Svi delovi biljke su zdravi i lekoviti. Za primenu u alternativnoj medicini najviše se koriste semenke, koje se nalaze u čauri.

Ulje noćurka je najpoznatiji proizvod ove biljke, koja je bogata vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama.

Poseduje veoma visoku koncentraciju masne kiseline poznate pod nazivom GLA. Ona je odgovorna za sva lekovita svojstva koja biljka poseduje.

Noćurak

Lekovita svojstva noćurka i benefiti po zdravlje

Olakšava bolove u zglobovima

Korišćenje noćurka se posebno preporučuje osobama koje boluju od reumatoidnog artritisa. Na prirodan način ova biljka smanjuje oticanje i bolove u zglobovima.

Tretira akne

Hormonski disbalans je najčešći razlog zbog kojeg se pojavljuju akne. Osim tinejdžera, mogu se javiti i kod odraslih osoba. Kod žena se pojavljuju u period mesečnih ciklusa i menopauzi.

Ulje noćurka sadrži omega 6 masne kiseline koje pomažu kod regulisanja nivoa hormona. Takođe igraju veoma važnu ulogu u strukturi ćelija i čine kožu elastičnijom. Možete ga nanositi direktno na lice ili ga piti u kapsulama.

Pomaže kod Alchajmerove bolesti

Noćurkovo ulje, osim benefita po zdravlje koje poseduje, usporava napredovanje Alchajmerove bolesti. Na prirodan način, noćurak ubrzava prenos nervnih impulsa. To može biti veoma korisno kod lečenja ovog progresivnog oboljenja mozga.

Tretira akne i rozaceu

Ulje noćurka za kožu lica je preporučljivo da koriste osobe koje imaju akne. Nanosi se uveče na određene delove lica i ostavite da se dobro upije. Na taj način sprečićete pojavu rana na licu i ponovnog začepljenja pora.

Kod rozacee smanjuje upale, hrani ćelije kože i stimuliše bolji rad krvnih sudova.

Ublažava oštećenja izazvana miltipli sklerozom

Redovnim korišćenjem esencijalnih masnih kiselina iz noćurka može biti korisno u smanjenju ove bolesti. Masne kiseline doprinose razvoju zdravih nerava, kad se koriste duži period.

Utiče na alergiju

Upotreba ulja noćurka sprečava razvoj respiratornih alergija. Takođe smanjuje simptome i nastanak kijavice, vodene oči, grip.

Kao tretman ulje se uzima 2 – 4 meseca dok se ne pokažu prvi pozitivni rezultati.

Kako napraviti domaće noćurkovo ulje

Žuti noćurak se najviše koristi u kozmetici za negu kože.

Ulje noćurka za kožu lica dobija se hladnim presovanjem, odnosno hladnim ceđenjem. Pravi se bez termičke obrade, kao na primer što se dobija i najkvalitetnije ulje od maslina. Ovo je veoma važno, jer se izlaganjem na jakoj toploti i suncu, u velikoj meri uništavaju sve lekovite i hranljive materije iz semenki.

Domaće noćurak ulje je veoma jednostavno za napraviti. Za pripremu će vam trebati:

  • Šaka cvetova žutog noćurka
  • Hladno ceđeno maslinovo ulje

Cvetove biljke koje skupljate za pripremu ulja moraju biti suvi. Zato ih nemojte brati ujutru jer mogu imati rosu na sebi. Ako je u toku dana pala kiša, sačekajte da se cvetići osuše.

Nakupite količinu koja bi trebala popuniti staklenu posudu. Preko cvetića sipajte maslinovo ulje dok ne napunite posudu do grla.

Cvetiće pre nego što stavite u posudu blago izbušite kako ne bi došlo do zadržavanja vazduha i stvaranja balončića.

Stavite poklopac na teglu pa je odložite neka odstoji 2 nedelje. Svaki dan promućkajte masu. Nakon toga, procedite ulje i sipajte u tamnu staklenu bočicu.

Ulje noćurka za kožu lica
Ulje noćurka za kožu lica

Ulje od semena noćurka

Ulje ove fantastične biljke možete napraviti i od njenog semena. Prinsip pripreme je veoma jednostavan i brzo se pravi. Od sastojaka će vam trebati:

Semenke biljke stavite u staklenu posudu koja ima poklopac. Preko njih prelijte ulje badema pa ostavite neka odstoji nekih 10 – 15 dana. Nakon toga procediti pa sipati domaće ulje u tamnu staklenu flašicu.

Noćurak u nezi kože lica

Najbolja primena ulja jeste za zaštitu i obnavljanje kože. Ulje noćurka za kožu lica takođe reguliše lučenje masnoće i deluje protivupalno, pa je pogodno i za suvu i za masnu kožu.

Zbog neverovatnih karakteristika, poželjno je da se ulje premazuje preko vrlo osetljive i osušene kože. Takođe, noćurak veoma dobro smiruje akne, perut, alergije i razna kožna oboljenja. Sve više se koristi u kozmetičkoj industriji za ublažavanje efekata starenja i pojave prvih bora.

Ovaj prirodni preparat je namenjen za sve tipove kože jer je dodatno hidrira i održava elastičnost.

Serum od noćurka za bore možete sami napraviti kod kuće.

Potrebni sastojci za izradu:

  • 1/2 kašika jojobinog ulja
  • ½ kašike ulja noćurka
  • ½ kašike ulja nara
  • 15 kapi vitamina E
  • 20 kapi lavandinog ili tamjanovog ulja
  • 10 kapi ulja od semena šargarepe

Sve sastojke pomešajte u sterilnoj staklenoj činiji. Kad se sjedine, prespite ih tamnu staklenu bočicu i držite na tamnom mestu. Serum koristite svako jutro i svako veče. Pre nanošenja lice dobro očistite od šminke i nečistoća. Osim na lice, možete serum nanositi na vrat i dekolte.

Neželjeni efekti noćurkovog ulja

Ukoliko planirate da koristite ulje noćurka za kožu lica, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Korišćenje ulja se ne preporučuje trudnicama ni dojiljama. Isto tako, osobe koje boluju od epilepsije ne bi ga trebale konzumirati.

Prilikom upotrebe koristite ga prema uputstvu, kako ne bi došlo do eventualnih neželjenih dejstava. Kao posledica predoziranja ili prekomerne upotrebe, reakcije mogu biti blagi stomačni bolovi, mučnine i glavobolje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *